Lucht Zoekers

Lucht Zoekers

Op Terschelling kennen wij natuurlijk ook Corona net als aan de Wal.

Vanaf deze Wal komen ook nu vele mensen naar de Wadden en zeker ook naar Terschelling. Met mondkapje op zet men voet aan Wal op Terschelling. Wie zijn ze, waar voor komen ze?

Nu Schiphol niet de meest logische plek is voor vertrek naar verre oorden is de koers verlegd naar onder andere Terschelling.

Zelf begeleid ik al jaren het bedrijfsleven aan de Wal en op Terschelling. Die(her) ken ik dus wel. Ook nu is het eiland een perfecte plek om als Team elkaar weer te raken. Nee, niet aanraken. Maar wel om met elkaar de tijd te nemen voor reflectie in deze exotische tijden.

Vorige week heb ik een tweekoppige directie van de boot gehaald. Van achter drie mondkapjes zeggen wij dan Hallo. Vanzelfsprekend hebben wij daar voor via Teams enkele keren contact gehad over het doel van hun komst zodat iedereen goed voorbereid is. Doel en missie helder.

Dan gaan de mondkapjes af en ademen ze de zilte Terschellinger Lucht in. De start van een drie daagse sessie. Doel: strategie 2021 en hoe leiding te geven op afstand. Verbinding hebben en houden met je mensen, je relaties en je klanten.

Op de elektrische fiets ga ik ze voor via bos, polder en de duinen. Ze zijn direct onder de indruk van de schoonheid van het eiland. Ook al kent de 1 het eiland een beetje van een eerder prive bezoek.        Alles vergroot zich uit in deze tijd: mensen die je meer raken dan voorheen, mensen die je verrassen en positief verbazen. Mensen laten andere kanten van zichzelf bewust of onbewust. Ook in minder positieve zin. Het valt gewoon meer op, sensoren staan anders. Je ontvangt ook anders, dingen komen intenser binnen. Het raakt.

We verblijven in een authentiek Terschellinger sfeervolle boerderijtje. Een ieder eigen sanitair en een zee aan ruimte om je terug te kunnen trekken.

Met elkaar maken we veel mee, we delen. Wandelen over de Boschplaat, en via de metafoor van het Wad waar we kokkels en Oesters rapen. Struinen door Cranberry- en kraaiheide velden. Wat is er Wel, Wat kan wel, Wat is er voorhanden. En steeds met die andere Lucht en “s avonds de blik op die unieke fonkelende sterrenhemel.

Het geeft dit duo Frisse lucht, energie en inspiratie. Het vuurtje is weer aan, de ogen helder en de blik vooruit.

Ik fiets met ze langs het Wad terug naar de Haven waar ze met de Waddentaxi weer naar Harlingen varen. Ze zijn er stil van. De impact van het eiland en de output van onze gezamenlijke gesprekken.

De mondkapjes gaan weer op, maar niet voordat ze nog 1 keer heel bewust die Terschellinger lucht diep inademen. We kijken elkaar met respect en voldoening nog eens diep in de ogen. Behouden Vaart!

En tot ziens. De eerste keer dat we elkaar weer zien is volgende week via Teams!

November 2020

Lees meer

De kracht van Terschelling

Die missie van Basalt is het verbinden van de kracht van Terschelling aan de ontwikkeling van mens- en organisaties. Om deze kracht te kunnen verbinden moet je allereerst die kracht kennen, weten te vinden, zelf ervaren, en jaren doorleven.

De kracht van Terschelling omvat veel, is rijk en divers. En dat haal je niet uit een boekje, kan je geen cursus in volgen. Dat moet je in de haarvaten van natuur, cultuur en volksaard mogen en kunnen doorleven met hoofd, hart en handen. En dan ook na 50 jaar, heb je nog steeds nieuwe inzichten. Een prachtig volk, unieke eilanders, waarvan dé eilander niet bestaat, behalve in krantvorm en digitaal. Je hebt onder andere geboren eilanders, eilanders in het ziekenhuis aan de Wal geboren, aangespoelden, weggespoelden, mensen die zich eilander voelen en vele andere soorten en maten.

Het is net als met de bekende ijsberg die als symbool regelmatig wordt aangehaald bij inzicht in mens en organisatie. Je ziet wat er boven water zichtbaar is, maar hetgeen onder de waterlinie zit, bepaalt de drijfveren, de waarden en uiteindelijk hetgeen deels objectief waarneembaar is. Die verborgen kracht van Terschelling is niet waarneembaar. Wel ervaarbaar. Bewust en onbewust. En deels benoembaar. Het gaat om licht, ruimte, een goed gesprek, de ambiance, de kracht van de ruige natuur, de zee in al haar gedaanten, de onverwachte perspectieven van een eilander. Na jaren van inleven en doorleven blijf je je verwonderen, als je er oog en oor voor hebt.

Bij ieder traject maken wij gebruik van de kracht van Terschelling. De kracht die we aanboren en de verbinding die we leggen is iedere keer weer anders. Want maatwerk. En die verbinding is iedere keer weer anders. We blijven die kracht ontdekken en ervaren om van daar uit altijd op maat te kunnen verbinden. Vertragen om te kunnen versnellen, ont-laden om weer op te laden. Ver weg van het “Wilde Westen “ en o zo dichtbij.

Terschelling is zo voedingsbodem en decor voor blijvende Impact in trajecten met mens en organisatie. Dan moet je wel heel dankbaar en gelukkig zijn om dat te mogen doen, en dat klopt!




Lees meer

Het geluid van Terschelling

De liefde voor Terschelling wordt door zeer velen ervaren. Woorden, boeken, poëzie, film, social media: uitingen in alle denkbare vormen door zowel eilanders als badgasten. Prominente eilanders Hessel en Tess geven fraai vorm en geluid aan hun eilandliefde met onder andere het nummer 'Eilandliefde'. Ik quote slechts een paar prachtige regels:

Een klein eiland aan de Noordzee. Een zandplaat op het wad. De wind die houdt me uit mijn slaap. Als hij gierend buiten huilt. Het stuifzand 's nachts zijn gang gaat. De zee woest golven loslaat. Dan schreeuwt mijn hart verliefd uit, terecht.

Hoe verwoord je het geluid van bladeren in de bossen op Terschelling die speels zinderen onder de krachten van zee, zon en wind.
Hoe beschrijf je het geluid van de serene en soms ook isolerende stilte en kracht van de mist en misthoorn.
Hoe verwoord je de kracht en pracht van de rust en desolaatheid in januari, als de badgasten weer druk aan het rennen zijn aan de Wal. Het eiland van de eilanders is.
Hoe duid je dat het zakenleven graag Terschelling kiest als decor omdat de impact van zakelijke sessie daar groter is voor mens en organisatie dan elders in Nederland.
Hoe benoem je het geluid van water en wapperende zeilen van boten in de haven van boten die in- en uitvaren op zeil onder wakend oog van de Brandaris.
Hoe breng je over wat de stilte met je doet als tijdens een begrafenis de politie alle verkeer stil legt voor de rouwstoet en het rondje om de Kerk. Het respect, de traditie en de stilte. Tevens de irritatie als iemand wel zijn motor start.
Het geluid van het Wad met afgaand Tij en als hoogtepunt Eb als alle dieren in en boven de bodem zich roeren. Met als ondertiteling die unieke geuren.

Ik kan het niet, en wil het ook niet leren om dit te kunnen benoemen. Ik voel het, in die stille verwondering en ontroering ben ik optimaal GELUKKIG. Domweg gelukkig op Terschelling.

Herken jij het geluid van Terschelling? Like en deel dan deze blog!

Lees meer

Open moet het zijn

'Open moet het zijn’. Dat zong Thé Lau van The Scene.

Thé is er helaas niet meer. Zijn muziek en zijn woorden leven voort.

Ik zou willen voorstellen dat Vergaderingen van Raden van Toezichthouder en Commissarissen, samen met bestuurders en directie in 2018 starten met dit nummer. En niet als achtergrond muziekje, maar draai die volumeknop open.

Mooie minuten ter reflectie: hoe open zijn wij naar onszelf, elkaar en in interactie met de bestuurders. Het eerste agendapunt is dan ook een goed gesprek met elkaar over openheid. Is er een gezonde basis en voldoende voedingsbodem voor die openheid. Welke dynamiek ervaren wij met elkaar. Waar gaat het goed, waar kan het beter en waar wringt of schuurt het. Openheid vereist vertrouwen over en weer. Maak actiepunten expliciet om dit te verbeteren. Vanuit openheid kan je ook samen bepalen wat je nodig hebt om daar te kunnen komen. Dit kan van alles betekenen: opleiding, coaching, teamontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling. Van gewoon een goed gesprek tot het afscheid nemen van mensen omdat profielen niet meer passen bij de vragen van vandaag en morgen.

En laat het meer zijn dan een voornemen. Kijk dan eind 2018 bewust hier op terug en evalueer, hoe open zijn wij geweest.

Lees meer

Toekomst in Zicht, TIZ....


Disruptie betekent onder andere: uiteenrukking of uiteenscheuring, ontwrichting. Dat is niet de toekomst, maar is het heden.

‘Disruptief betekent dat ‘iets nieuws en nog kleins’ in korte tijd ‘iets bestaands, groots en logs’ mogelijk gaat verdringen. Waarbij de oude wereld, tot verbazing van de initiatiefnemers, verlamd staat toe te kijken en ‘het laat gebeuren’. Het begrip wordt overwegend gerelateerd aan het bedrijfsleven en organisaties

De sterk digitaal georiënteerde nieuwkomers weten niet alleen veel toegevoegde waarde te bieden, ze hanteren disruptieve business modellen en daarmee veranderen ze de regels van het spel.

Deze veranderende regels maken dat bedrijven niet meer kunnen volstaan met cycli van reorganiseren, maar structureel moeten transformeren. Ingezet en gefaciliteerd door een visie vanuit de directie en juist in interactie met de werknemers. Bij een ander spel past een heel andere bedrijfsinrichting.

Voor een grote groep werkenden op leeftijd is dat knap lastig. Zeer begrijpelijk. En als je deze groep maar wat laat gaan met -op basis van ervaring en uithoudingsvermogen -lange afstand te laten rijden tussen deze sprinters wordt het een dolle boel op de ijsbaan. Maar van ijspret, beleving en effectieve interactie is geen enkele sprake.

Wat dan wel te doen. Maak inzichtelijk op grond van Spiral Dynamics waar een ieder “zit” in de waardeketen, zichzelf en het bedrijf. Je creëert een taal tussen de diverse bloedgroepen en leeftijden. Van millenials tot en met personeel dat hijgend en verlangend uitkijkt naar de pensioengerechtigde leeftijd.

Vanuit deze taal ontstaat er een ander gesprek omdat die taal universeel en tijdloos is. Het geeft ook geen waardering of oordeel maar benoemt ieders eigen unieke waarden. Zo ontstaat er ruimte, lucht en begrip. Vanuit waardering en veiligheid. Het ligt immers op tafel, het energie slurpende gedraai om de hete brij is voorbij.

Dat kan van alles betekenen. Binnen bepaalde groepen ontstaat een project in de vorm van Workation. Heb het lef om ruimte te creëren zodat essentiële thema’s binnen de organisatie via deze eigentijdse aanpak op de agenda gezet worden. Laat je verrassen door de veerkracht en output van je mensen.

Deze aanpak maakt inzichtelijk welke (veer)kracht, affiniteit en potentie deze mensen nog hebben voor de organisatie. Wat niet zichtbaar was, wordt hierdoor heel tastbaar.

Het kan ook betekenen dat mensen kiezen voor hun eigen ruimte. Faciliteer ze dan ook om hun eigen reis te plannen naar een toekomst die bij hen past. PIZ cursussen werden ze voor de disruptie genoemd: pensioen in zicht. Hoogste tijd voor de introductie van een nieuw begrip: TIZ (of spreek uit: It is) , Toekomst In Zicht. En nu die T toch de beginletter is, kunnen we er natuurlijk niet om heen te benoemen dat het decor en voedingsbodem van het eiland Terschelling de ideale omgeving daarvoor is. Voor Workation en TIZ. Meer weten: www.bureaubasalt.nl

Lees meer

RIZOMEN

De term rizoom wordt in de biologie gebruikt als aanduiding voor een ondergrondse wortelstokkenstructuur. Gember en bamboe bijvoorbeeld planten zich hiermee voort. Het is een organisme dat niet verticaal maar horizontaal en ondergronds groeit, voortwoekerend langs ongebaande paden. Rizomen lijken zomaar ergens te beginnen en nergens te eindigen, ze kennen geen stam, geen centrum, geen hiërarchie. Rizomen groeien ongebreideld, grijpen in elkaar en gaan verbindingen aan, waardoor een sterk, nagenoeg onuitroeibaar netwerk ontstaat van heterogene elementen.

Toezichthouden in een netwerksamenleving vraagt om een nieuwe stijl en attitude van toezichthouden. De organisatie waar op het toezicht van toepassing is onderdeel van een netwerk. Van bedoelde en onbedoelde netwerken. Organisaties moeten wendbaar en adaptief zijn in het samenlevingsnetwerk.

Door de metafoor van een rizoom worden we ons bewust van alle bedoelde en onbedoelde connecties. En onderkennen we de waarde van bepaalde connecties en kunnen deze inzetten deze in naast de meer hiërarchische structuren. Dit maakt de organisatie en haar medewerkers veerkrachtig en toegerust voor de uitdagingen van deze tijd.

De zelfevaluatie van Toezichthouders zal zo ook niet meer solitair kunnen plaatsvinden achter gesloten deuren in de boardroom. De blik moet ook naar buiten. Dat vraagt om een ander Podium en een andere aanpak.

De aanpak van Bureau Basalt: inspiratie vanuit Rizomen voor Toezichthouders

Lees meer

WORKATION Terschelling; business as UNusual

Lees meer

EILAND

Het woord eiland roept bij een ieder geheel eigen associaties op.

Volgens Wikipedia is een eiland: een landoppervlak dat aan alle kanten omringd is door water, maar kleiner is dan een continent en groter dan een rots of een zandbank.

Het lijkt mij best heel mooi om een eiland te mogen zijn. Lekker helemaal op jezelf en water dat altijd om je heen spoelt. Water dat je fris houdt, van kabbelend tot springvloed. Dat betekent ook regelmatig hard werken tegen zee en wind. Het gaat van sereniteit tot strijd om st(r)and te houden.

Ik denk dat het een soort haat liefde verhouding is. Het water geeft en het water neemt immers. Over de rug van het water brengen boten mensen van en naar het eiland. Van toeristen en bewoners tot ook zoekenden en verdwaalden met of zonder boot. Ook niet meer levende mensen spoelen aan, of delen van het lichaam. DNA wijst anno 2016 meestal uit wie die unieke persoon in leven was. Kerkhoven op eilanden waar dan ook ter wereld kennen graven met bordjes met de allesomvattende tekst: onbekend. Aangespoeld en altijd anoniem gebleven tot op de dag van vandaag.

Wat voor gevoel hebben mensen bij een eiland. Waarom gaat iemand op een eiland wonen of komt er regelmatig voor privé en/of zakelijk verblijf. Welk appèl, doet een eiland aan de mens en de mens aan het eiland. Bureau Basalt “ heeft” het eiland Terschelling als Podium voor ontwikkeling van mens en organisatie. Terschelling als decor en voedingsbodem.

De kracht van het eilandgevoel. Wat doet een eiland met bewoners en bezoekers. Waarom ervaart iemand daar ultieme vrijheid en voelt de ander zich juist geïsoleerd en opgesloten. Daar komen wij op terug. Via vele invalshoeken zoals eiland verhalen, eiland gerechten, eiland interieur, eilander DNA, eilander volksaard, eiland bewoners, vuurtorens, muziek, dialecten, folklore, eilander flora en fauna.

Tot binnenkort!

Lees meer

Lucht Zoekers

Lucht Zoekers

Op Terschelling kennen wij natuurlijk ook Corona net als aan de Wal.

Vanaf deze Wal komen ook nu vele mensen naar de Wadden en zeker ook naar Terschelling. Met mondkapje op zet men voet aan Wal op Terschelling. Wie zijn ze, waar voor komen ze?

Nu Schiphol niet de meest logische plek is voor vertrek naar verre oorden is de koers verlegd naar onder andere Terschelling.

Zelf begeleid ik al jaren het bedrijfsleven aan de Wal en op Terschelling. Die(her) ken ik dus wel. Ook nu is het eiland een perfecte plek om als Team elkaar weer te raken. Nee, niet aanraken. Maar wel om met elkaar de tijd te nemen voor reflectie in deze exotische tijden.

Vorige week heb ik een tweekoppige directie van de boot gehaald. Van achter drie mondkapjes zeggen wij dan Hallo. Vanzelfsprekend hebben wij daar voor via Teams enkele keren contact gehad over het doel van hun komst zodat iedereen goed voorbereid is. Doel en missie helder.

Dan gaan de mondkapjes af en ademen ze de zilte Terschellinger Lucht in. De start van een drie daagse sessie. Doel: strategie 2021 en hoe leiding te geven op afstand. Verbinding hebben en houden met je mensen, je relaties en je klanten.

Op de elektrische fiets ga ik ze voor via bos, polder en de duinen. Ze zijn direct onder de indruk van de schoonheid van het eiland. Ook al kent de 1 het eiland een beetje van een eerder prive bezoek.        Alles vergroot zich uit in deze tijd: mensen die je meer raken dan voorheen, mensen die je verrassen en positief verbazen. Mensen laten andere kanten van zichzelf bewust of onbewust. Ook in minder positieve zin. Het valt gewoon meer op, sensoren staan anders. Je ontvangt ook anders, dingen komen intenser binnen. Het raakt.

We verblijven in een authentiek Terschellinger sfeervolle boerderijtje. Een ieder eigen sanitair en een zee aan ruimte om je terug te kunnen trekken.

Met elkaar maken we veel mee, we delen. Wandelen over de Boschplaat, en via de metafoor van het Wad waar we kokkels en Oesters rapen. Struinen door Cranberry- en kraaiheide velden. Wat is er Wel, Wat kan wel, Wat is er voorhanden. En steeds met die andere Lucht en “s avonds de blik op die unieke fonkelende sterrenhemel.

Het geeft dit duo Frisse lucht, energie en inspiratie. Het vuurtje is weer aan, de ogen helder en de blik vooruit.

Ik fiets met ze langs het Wad terug naar de Haven waar ze met de Waddentaxi weer naar Harlingen varen. Ze zijn er stil van. De impact van het eiland en de output van onze gezamenlijke gesprekken.

De mondkapjes gaan weer op, maar niet voordat ze nog 1 keer heel bewust die Terschellinger lucht diep inademen. We kijken elkaar met respect en voldoening nog eens diep in de ogen. Behouden Vaart!

En tot ziens. De eerste keer dat we elkaar weer zien is volgende week via Teams!

November 2020

Lees meer

De kracht van Terschelling

Die missie van Basalt is het verbinden van de kracht van Terschelling aan de ontwikkeling van mens- en organisaties. Om deze kracht te kunnen verbinden moet je allereerst die kracht kennen, weten te vinden, zelf ervaren, en jaren doorleven.

De kracht van Terschelling omvat veel, is rijk en divers. En dat haal je niet uit een boekje, kan je geen cursus in volgen. Dat moet je in de haarvaten van natuur, cultuur en volksaard mogen en kunnen doorleven met hoofd, hart en handen. En dan ook na 50 jaar, heb je nog steeds nieuwe inzichten. Een prachtig volk, unieke eilanders, waarvan dé eilander niet bestaat, behalve in krantvorm en digitaal. Je hebt onder andere geboren eilanders, eilanders in het ziekenhuis aan de Wal geboren, aangespoelden, weggespoelden, mensen die zich eilander voelen en vele andere soorten en maten.

Het is net als met de bekende ijsberg die als symbool regelmatig wordt aangehaald bij inzicht in mens en organisatie. Je ziet wat er boven water zichtbaar is, maar hetgeen onder de waterlinie zit, bepaalt de drijfveren, de waarden en uiteindelijk hetgeen deels objectief waarneembaar is. Die verborgen kracht van Terschelling is niet waarneembaar. Wel ervaarbaar. Bewust en onbewust. En deels benoembaar. Het gaat om licht, ruimte, een goed gesprek, de ambiance, de kracht van de ruige natuur, de zee in al haar gedaanten, de onverwachte perspectieven van een eilander. Na jaren van inleven en doorleven blijf je je verwonderen, als je er oog en oor voor hebt.

Bij ieder traject maken wij gebruik van de kracht van Terschelling. De kracht die we aanboren en de verbinding die we leggen is iedere keer weer anders. Want maatwerk. En die verbinding is iedere keer weer anders. We blijven die kracht ontdekken en ervaren om van daar uit altijd op maat te kunnen verbinden. Vertragen om te kunnen versnellen, ont-laden om weer op te laden. Ver weg van het “Wilde Westen “ en o zo dichtbij.

Terschelling is zo voedingsbodem en decor voor blijvende Impact in trajecten met mens en organisatie. Dan moet je wel heel dankbaar en gelukkig zijn om dat te mogen doen, en dat klopt!




Lees meer

Het geluid van Terschelling

De liefde voor Terschelling wordt door zeer velen ervaren. Woorden, boeken, poëzie, film, social media: uitingen in alle denkbare vormen door zowel eilanders als badgasten. Prominente eilanders Hessel en Tess geven fraai vorm en geluid aan hun eilandliefde met onder andere het nummer 'Eilandliefde'. Ik quote slechts een paar prachtige regels:

Een klein eiland aan de Noordzee. Een zandplaat op het wad. De wind die houdt me uit mijn slaap. Als hij gierend buiten huilt. Het stuifzand 's nachts zijn gang gaat. De zee woest golven loslaat. Dan schreeuwt mijn hart verliefd uit, terecht.

Hoe verwoord je het geluid van bladeren in de bossen op Terschelling die speels zinderen onder de krachten van zee, zon en wind.
Hoe beschrijf je het geluid van de serene en soms ook isolerende stilte en kracht van de mist en misthoorn.
Hoe verwoord je de kracht en pracht van de rust en desolaatheid in januari, als de badgasten weer druk aan het rennen zijn aan de Wal. Het eiland van de eilanders is.
Hoe duid je dat het zakenleven graag Terschelling kiest als decor omdat de impact van zakelijke sessie daar groter is voor mens en organisatie dan elders in Nederland.
Hoe benoem je het geluid van water en wapperende zeilen van boten in de haven van boten die in- en uitvaren op zeil onder wakend oog van de Brandaris.
Hoe breng je over wat de stilte met je doet als tijdens een begrafenis de politie alle verkeer stil legt voor de rouwstoet en het rondje om de Kerk. Het respect, de traditie en de stilte. Tevens de irritatie als iemand wel zijn motor start.
Het geluid van het Wad met afgaand Tij en als hoogtepunt Eb als alle dieren in en boven de bodem zich roeren. Met als ondertiteling die unieke geuren.

Ik kan het niet, en wil het ook niet leren om dit te kunnen benoemen. Ik voel het, in die stille verwondering en ontroering ben ik optimaal GELUKKIG. Domweg gelukkig op Terschelling.

Herken jij het geluid van Terschelling? Like en deel dan deze blog!

Lees meer

Open moet het zijn

'Open moet het zijn’. Dat zong Thé Lau van The Scene.

Thé is er helaas niet meer. Zijn muziek en zijn woorden leven voort.

Ik zou willen voorstellen dat Vergaderingen van Raden van Toezichthouder en Commissarissen, samen met bestuurders en directie in 2018 starten met dit nummer. En niet als achtergrond muziekje, maar draai die volumeknop open.

Mooie minuten ter reflectie: hoe open zijn wij naar onszelf, elkaar en in interactie met de bestuurders. Het eerste agendapunt is dan ook een goed gesprek met elkaar over openheid. Is er een gezonde basis en voldoende voedingsbodem voor die openheid. Welke dynamiek ervaren wij met elkaar. Waar gaat het goed, waar kan het beter en waar wringt of schuurt het. Openheid vereist vertrouwen over en weer. Maak actiepunten expliciet om dit te verbeteren. Vanuit openheid kan je ook samen bepalen wat je nodig hebt om daar te kunnen komen. Dit kan van alles betekenen: opleiding, coaching, teamontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling. Van gewoon een goed gesprek tot het afscheid nemen van mensen omdat profielen niet meer passen bij de vragen van vandaag en morgen.

En laat het meer zijn dan een voornemen. Kijk dan eind 2018 bewust hier op terug en evalueer, hoe open zijn wij geweest.

Lees meer

Toekomst in Zicht, TIZ....


Disruptie betekent onder andere: uiteenrukking of uiteenscheuring, ontwrichting. Dat is niet de toekomst, maar is het heden.

‘Disruptief betekent dat ‘iets nieuws en nog kleins’ in korte tijd ‘iets bestaands, groots en logs’ mogelijk gaat verdringen. Waarbij de oude wereld, tot verbazing van de initiatiefnemers, verlamd staat toe te kijken en ‘het laat gebeuren’. Het begrip wordt overwegend gerelateerd aan het bedrijfsleven en organisaties

De sterk digitaal georiënteerde nieuwkomers weten niet alleen veel toegevoegde waarde te bieden, ze hanteren disruptieve business modellen en daarmee veranderen ze de regels van het spel.

Deze veranderende regels maken dat bedrijven niet meer kunnen volstaan met cycli van reorganiseren, maar structureel moeten transformeren. Ingezet en gefaciliteerd door een visie vanuit de directie en juist in interactie met de werknemers. Bij een ander spel past een heel andere bedrijfsinrichting.

Voor een grote groep werkenden op leeftijd is dat knap lastig. Zeer begrijpelijk. En als je deze groep maar wat laat gaan met -op basis van ervaring en uithoudingsvermogen -lange afstand te laten rijden tussen deze sprinters wordt het een dolle boel op de ijsbaan. Maar van ijspret, beleving en effectieve interactie is geen enkele sprake.

Wat dan wel te doen. Maak inzichtelijk op grond van Spiral Dynamics waar een ieder “zit” in de waardeketen, zichzelf en het bedrijf. Je creëert een taal tussen de diverse bloedgroepen en leeftijden. Van millenials tot en met personeel dat hijgend en verlangend uitkijkt naar de pensioengerechtigde leeftijd.

Vanuit deze taal ontstaat er een ander gesprek omdat die taal universeel en tijdloos is. Het geeft ook geen waardering of oordeel maar benoemt ieders eigen unieke waarden. Zo ontstaat er ruimte, lucht en begrip. Vanuit waardering en veiligheid. Het ligt immers op tafel, het energie slurpende gedraai om de hete brij is voorbij.

Dat kan van alles betekenen. Binnen bepaalde groepen ontstaat een project in de vorm van Workation. Heb het lef om ruimte te creëren zodat essentiële thema’s binnen de organisatie via deze eigentijdse aanpak op de agenda gezet worden. Laat je verrassen door de veerkracht en output van je mensen.

Deze aanpak maakt inzichtelijk welke (veer)kracht, affiniteit en potentie deze mensen nog hebben voor de organisatie. Wat niet zichtbaar was, wordt hierdoor heel tastbaar.

Het kan ook betekenen dat mensen kiezen voor hun eigen ruimte. Faciliteer ze dan ook om hun eigen reis te plannen naar een toekomst die bij hen past. PIZ cursussen werden ze voor de disruptie genoemd: pensioen in zicht. Hoogste tijd voor de introductie van een nieuw begrip: TIZ (of spreek uit: It is) , Toekomst In Zicht. En nu die T toch de beginletter is, kunnen we er natuurlijk niet om heen te benoemen dat het decor en voedingsbodem van het eiland Terschelling de ideale omgeving daarvoor is. Voor Workation en TIZ. Meer weten: www.bureaubasalt.nl

Lees meer

RIZOMEN

De term rizoom wordt in de biologie gebruikt als aanduiding voor een ondergrondse wortelstokkenstructuur. Gember en bamboe bijvoorbeeld planten zich hiermee voort. Het is een organisme dat niet verticaal maar horizontaal en ondergronds groeit, voortwoekerend langs ongebaande paden. Rizomen lijken zomaar ergens te beginnen en nergens te eindigen, ze kennen geen stam, geen centrum, geen hiërarchie. Rizomen groeien ongebreideld, grijpen in elkaar en gaan verbindingen aan, waardoor een sterk, nagenoeg onuitroeibaar netwerk ontstaat van heterogene elementen.

Toezichthouden in een netwerksamenleving vraagt om een nieuwe stijl en attitude van toezichthouden. De organisatie waar op het toezicht van toepassing is onderdeel van een netwerk. Van bedoelde en onbedoelde netwerken. Organisaties moeten wendbaar en adaptief zijn in het samenlevingsnetwerk.

Door de metafoor van een rizoom worden we ons bewust van alle bedoelde en onbedoelde connecties. En onderkennen we de waarde van bepaalde connecties en kunnen deze inzetten deze in naast de meer hiërarchische structuren. Dit maakt de organisatie en haar medewerkers veerkrachtig en toegerust voor de uitdagingen van deze tijd.

De zelfevaluatie van Toezichthouders zal zo ook niet meer solitair kunnen plaatsvinden achter gesloten deuren in de boardroom. De blik moet ook naar buiten. Dat vraagt om een ander Podium en een andere aanpak.

De aanpak van Bureau Basalt: inspiratie vanuit Rizomen voor Toezichthouders

Lees meer

WORKATION Terschelling; business as UNusual

Lees meer

EILAND

Het woord eiland roept bij een ieder geheel eigen associaties op.

Volgens Wikipedia is een eiland: een landoppervlak dat aan alle kanten omringd is door water, maar kleiner is dan een continent en groter dan een rots of een zandbank.

Het lijkt mij best heel mooi om een eiland te mogen zijn. Lekker helemaal op jezelf en water dat altijd om je heen spoelt. Water dat je fris houdt, van kabbelend tot springvloed. Dat betekent ook regelmatig hard werken tegen zee en wind. Het gaat van sereniteit tot strijd om st(r)and te houden.

Ik denk dat het een soort haat liefde verhouding is. Het water geeft en het water neemt immers. Over de rug van het water brengen boten mensen van en naar het eiland. Van toeristen en bewoners tot ook zoekenden en verdwaalden met of zonder boot. Ook niet meer levende mensen spoelen aan, of delen van het lichaam. DNA wijst anno 2016 meestal uit wie die unieke persoon in leven was. Kerkhoven op eilanden waar dan ook ter wereld kennen graven met bordjes met de allesomvattende tekst: onbekend. Aangespoeld en altijd anoniem gebleven tot op de dag van vandaag.

Wat voor gevoel hebben mensen bij een eiland. Waarom gaat iemand op een eiland wonen of komt er regelmatig voor privé en/of zakelijk verblijf. Welk appèl, doet een eiland aan de mens en de mens aan het eiland. Bureau Basalt “ heeft” het eiland Terschelling als Podium voor ontwikkeling van mens en organisatie. Terschelling als decor en voedingsbodem.

De kracht van het eilandgevoel. Wat doet een eiland met bewoners en bezoekers. Waarom ervaart iemand daar ultieme vrijheid en voelt de ander zich juist geïsoleerd en opgesloten. Daar komen wij op terug. Via vele invalshoeken zoals eiland verhalen, eiland gerechten, eiland interieur, eilander DNA, eilander volksaard, eiland bewoners, vuurtorens, muziek, dialecten, folklore, eilander flora en fauna.

Tot binnenkort!

Lees meer